Serwetnik zdobiony metodą decoupage
To moja pierwsza praca tego typu. Ogólnie zadowolenie dobre jak na pierwszą taką prace.
Zrobiłam parę błędów przy doborze farb i lakieru końcowego ale za to jestem teraz mądrzejsza w tej kwestii,a kolejne prace z pewnością będą bardziej poprawne.
Mój serwetnik tym razem miał nieco inne przeznaczenie, a mianowicie posłużył jako drobny upominek urodzinowy dla zwolennika dobrej herbatki i małego słodkiego co nieco.
Pomysł zapakowaniem herbatki podsunęła mi pewna znajoma. Angi dzięki....
Migdałowe ciasteczka oblane gorzką czekoladą o smaku imbiru, z dodatkiem wspaniałej czarnej herbatki o smaku czerwonego winogrona i nagietka pozwolą na małą chwilkę relaksu w tym zimowym czasie.
W środku oczywiście dołączyłam mały zaparzacz do tego typu sypanej herbaty tak na wypadek jego braku.:)
W środku oczywiście dołączyłam mały zaparzacz do tego typu sypanej herbaty tak na wypadek jego braku.:)
Ponieważ pod czas pieczenia moich psełdo herbatek zostało mi dość ciasta więc postanowiłam z reszty wykonać takie oto serduszka które w godzinę później znikły jak za mocą zaczarowanej różdżki.......
Dziś mam dobry humor więc podzielę się z wami moim przepisem na te imbirowe serca:
- 250 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka mielonego imbiru można dodać trochę kardamonu
- polewa czekoladowa
Z podanych składników zgnieść ciasto, (można w razie potrzeby nieco dosypać mąki) jest dość miękkie więc zawinięte w folię należy schłodzić przez 1h. w lodówce. Po rozwałkowaniu ciasta na 2 mm grubości wycinać foremką serduszka, a następnie piec na papierze w rozgrzanym piekarniku na 200 stopni C na rumiany kolor ok 10 min. Po ostygnięciu oblać czekoladą.
Smacznego
Serwetnik jest super! Nie próbowałam jeszcze decoupage'u, bo nie wiedziałam jak to się u mnie skończy... Twoje początki już są rewelacyjne ;) Prosty wzór ładnie odznacza się na białym serwetniku. I bardzo mi miło, że pomysł był inspiracją :)
OdpowiedzUsuń